TIP #9 Εισάγετε τα κατάλληλα videos & audios!

Με 1,3 δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως, με 30 εκατομμύρια επισκέπτες καθημερινά, 300 ώρες video να γίνονται upload κάθε λεπτό και 5 δισεκατομμύρια video να παρακολουθούνται κάθε μέρα, το YouTube είναι σήμερα το 2ο σε επισκεψιμότητα site του πλανήτη, πίσω από την Google και πάνω από το Facebook! (Alexa top 50 global sites, as of January 31, 2018)

Και φυσικά αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι! Πέρα από το πόσο καλοστημένη είναι η ιδέα του video sharing, το σίγουρο είναι ότι στον κόσμο αρέσει να παρακολουθεί videos! Έρευνες δείχνουν ότι όταν κάποιος πλοηγείται στη σελίδα του YouTube, κατά μέσο όρο αφιερώνει 40 λεπτά στην αναζήτηση videos που τον ενδιαφέρουν.

Επιστημονικά, μία από τις εξηγήσεις που θα μπορούσε να δώσει κανείς είναι ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος αρέσκεται στα οπτικοακουστικά ερεθίσματα, καθώς τα κατανοεί πιο γρήγορα, αφού επεξεργάζεται τις οπτικές πληροφορίες κατά δεκάδες ή εκατοντάδες φορές γρηγορότερα από τα κείμενα (σίγουρα όχι πάντως κατά 60.000 φορές γρηγορότερα, όπως μας επισημαίνει ο αρθρογράφος του εν λόγω site. Παρεμπιπτόντως, αξίζει να το επισκεφτείς, απλά για να διαπιστώσεις τη σημασία της έρευνας στις πηγές που θα χρησιμοποιήσεις στην παρουσίασή σου)!
Συνεπώς λοιπόν ναι, μας αρέσει να παρακολουθούμε videos, όπως μας αρέσει να βλέπουμε ταινίες στο σινεμά και τηλεόραση!

Videos

Με αυτό ως δεδομένο, αντιλαμβανόμαστε ότι σε μία παρουσίαση ένα video έχει να δώσει πολλά!
Θα ξεκουράσει το κοινό από την επιχειρηματολογία του παρουσιαστή, θα ανανεώσει το ενδιαφέρον, θα ανεβάσει το ρυθμό συμμετοχής, θα προσφέρει συγκίνηση, χιούμορ και προβληματισμό.
Χρειάζεται όμως και σε αυτό το σημείο προσοχή και πρέπει να ακολουθήσεις κάποια απλά tips. Οφείλεις να επιλέξεις καταρχήν ένα video σχετικό με το θέμα σου και όχι κάτι που απλά τυχαίνει να είναι ενδιαφέρον. Επίσης οφείλεις να επιλέξεις κάτι αντικειμενικό, που θα μεταδίδει το ευρύτερό σου μήνυμα  χωρίς το παραμικρό ενδεχόμενο προσβολής ή επίκρισης προς το κοινό. Τέλος, πρέπει να δώσεις σημασία στα τεχνικά χαρακτηριστικά του, με έμφαση στην ποιότητα και την ανάλυσή του, καθώς και στο να είναι συμβατό με τον media player του υπολογιστή που θα τρέξει την παρουσίαση.

Ένα έως δύο video είναι αρκετά για μία παρουσίαση 25 λεπτών και χρειάζεται πάντα η σωστή εισαγωγή (σαν να κάνεις συστάσεις) πριν ξεκινήσουν να παίζουν! Εκφράσεις του τύπου «βρήκα τυχαία ένα video» ή «μου στείλανε σήμερα κάτι και είπα να σας το δείξω» καλό είναι να αποφεύγονται. Δείξε στο κοινό σου ότι αφιέρωσες χρόνο στην αναζήτηση, με σκοπό να ετοιμάσεις το καταλληλότερο οπτικοακουστικό υλικό για αυτούς.
Άρα θα ήταν προτιμότερο να πει κανείς «ας γυρίσουμε λίγο πίσω στον χρόνο και ας δούμε μαζί τον τρόπο με τον οποίο ανακοίνωσε ο Steve Jobs το λανσάρισμα του πρώτου iPhone στην ιστορία της κινητής τηλεφωνίας…». Δεν συμφωνείς;

Τα videos που θέλεις να χρησιμοποιήσεις σε μία παρουσίαση, καλό είναι να τα επεξεργάζεσαι. Με τον όρο επεξεργασία εννοούμε το βασικό editing που χρειάζεται να γίνει σε ένα video, όπως το να κόψουμε κάποια σημεία και να προσθέσουμε ήχο, εικόνες ή text.
Υπάρχουν δωρεάν και αξιόπιστα προγράμματα για αυτή την εργασία και έτσι δεν χρειάζεται να καταφύγεις σε ακριβές λύσεις που σίγουρα απαιτούν και πολλές ώρες εκμάθησης.
Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια τέτοια προγράμματα, όπως για basic level το Windows Movie Maker και το Free Video Editor, για προχωρημένο επίπεδο το Lightworks και το Blender και τέλος επί πληρωμή το Adobe Premiere Pro, Cyberlink Power Director, Pinnacle Studio, Sony Vegas Pro κ.α.

Audios

Όσον αφορά τα ηχητικά δεδομένα σε μία παρουσίαση, καταρχήν αποφεύγουμε δια ροπάλου τα έτοιμα προεγκατεστημένα audio clips που παρέχονται στο PowerPoint.
Ο κόσμος τα έχει ακούσει εκατομμύρια φορές και θεωρούνται ως η πιο εύκολη λύση, χωρίς να έχουν να προσφέρουν καμία αξία πλέον σε μία παρουσίαση.
Ωστόσο, δεν είναι συνηθισμένο να ακούει κανείς ηχητικά αποσπάσματα σε παρουσιάσεις και ειδικά όταν αυτά είναι ηχογραφημένα για την ειδική ημέρα της παρουσίασης. Αν έχεις πρόσβαση σε ανθρώπους που έχουν κάτι να πουν στο κοινό σου και αυτό σχετίζεται με το περιεχόμενό σου, τόλμα το και ηχογράφησε την άποψή τους, τη συμβουλή τους, τον χαιρετισμό τους. Θα δώσεις πρωτοτυπία στην παρουσίασή σου, καινοτομία και σίγουρα θα προσφέρεις μία μοναδική εμπειρία στους καλεσμένους σου, που ενδεχομένως θα την θυμούνται για καιρό!
Πρόσεξε μόνο το χρονικό πλαίσιο, καλό είναι το ηχητικό δεδομένο να είναι σύντομο και περιεκτικό (50-60'' είναι υπέρ-αρκετά)!

Όλα είναι στο χέρι σου, μην το ξεχνάς!

  - ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΙΡ 9 -

Previous tipNext tip