TIP #3 Περιορίστε τα κείμενα & σπάστε τα bullets!

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν όσοι σχεδιάζουν παρουσιάσεις, είναι η ένταξη μεγάλων κειμένων στις διαφάνειες.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα σε όσους βλέπουν παρουσιάσεις, στο κοινό δηλαδή. Είναι ίσως το σημείο στο οποίο ο παρουσιαστής ξεκινά να χάνει την επαφή με το κοινό του, το κοινό ξεκινά να βαριέται και τελικά η παρουσίαση οδηγείται σε μία μικρή αποτυχία.
Ο κανόνας εδώ είναι ο περιορισμός στα κείμενα!

Αν βάλεις μεγάλα κείμενα στις διαφάνειές σου, το κοινό θα ξεκινήσει να τα διαβάζει. Όμως ο άνθρωπος δεν μπορεί να ακούει και να διαβάζει ταυτόχρονα. Συνεπώς το κοινό δεν θα σε ακούει. Άρα, όπως επιτυχημένα έχει αναφερθεί, ποιος ο λόγος να είσαι εσύ εκεί;Χμμμ… Το επιχείρημα ισχύει..!

Πιο πολύ απ'όλα, το κοινό το ενοχλούν τα μεγάλα κείμενα στις διαφάνειες
και ειδικά όταν ο παρουσιαστής ξεκινά να τα διαβάζει κιόλας!

Παράδειγμα

Ας δούμε ένα παράδειγμα για το πως μπορούμε να βελτιώσουμε την εισαγωγή κειμένου στο PowerPoint μας.
Εικόνα 1: Βλέπουμε το κλασικό λάθος που γίνεται στις παρουσιάσεις, copy paste δηλαδή από το word κατευθείαν στο PowerPoint και όλοι αναγκάζονται να ξεκινήσουν την ανάγνωση. 
Εικόνα 2: Αν θέλει κανείς να βελτιώσει την κατάσταση, μπορεί να περιορίσει λίγο το κείμενο και να προσθέσει μία φωτογραφία. Ακόμα κι έτσι όμως το αποτέλεσμα θα είναι υπερβολικό για τα μάτια του θεατή και θα τον αναγκάσει να διαβάζει από μέσα ότι θα του διαβάζεις ή λες κι εσύ. 
Εικόνα 3: Εδώ φεύγουμε από την προηγούμενη λογική και πλέον το κείμενο είναι αρκετά μικρότερο, δίνοντας έμφαση στην εικόνα και στα key points της διαφάνειας.
Εικόνα 4: Αν θες πραγματικά να κλέψεις τις εντυπώσεις, θα πρέπει να μπεις κι εσύ στη λογική της αυτής. Ελάχιστο κείμενο και έμφαση σε δύο νούμερα που πραγματικά έχουν σημασία. Όλα τα υπόλοιπα κάνε τον κόπο και περιέγραψέ τα στο κοινό με τα δικά σου λόγια, ξέρεις πολύ καλά άλλωστε τι θέλεις να πεις.
Δοκίμασέ το και με χαρά θα διαπιστώσεις ότι οι θεατές σου θα σε παρακολουθούν με ενδιαφέρον και θα αισθάνεσαι ήδη απεγκλωβισμένος από το να διαβάσεις κάτι στο κοινό που μπορεί να το κάνει και μόνο του!
You can do it!

εικόνα 1
εικόνα 2
εικόνα 3
εικόνα 4

Και δυο λόγια για τα bullets

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά σχεδιασμού που μας δίνει το PowerPoint είναι η εισαγωγή κειμένου με την μορφή των bullets. Τα bullets κυριαρχούν στις περισσότερες των παρουσιάσεων και δυστυχώς παρατηρείται ότι κι εδώ δεν λείπει η υπερβολή, τα μεγάλα κείμενα και οι γεμάτες διαφάνειες. Το tip για τα bullets είναι απλά Break up the bullets!
Σπάσε τα bullets σου σε ισάριθμες διαφάνειες και παρουσίασέ τα σαν ξεχωριστές ιδέες της ενότητάς σου! Απάλλαξε το κοινό σου από άλλη μία κοινότυπη διαφάνεια με πολλά bullets και κράτα το ενδιαφέρον του ζωντανό με μία ποικιλία διαφανειών, όπου η κάθε ιδέα θα διαδέχεται την προηγούμενη σε μία αλληλουχία σκέψεων και επιχειρημάτων! 

Παράδειγμα

Η κλασική διαφάνεια με τα bullets σε κάθετη σειρά
Προσπάθεια για ένταξη οπτικών εφέ
Καλύτερο αποτέλεσμα με χρώμα και εικόνες
Καλή γραφιστική απεικόνιση μαζί με animation

Όμως και πάλι δεν ακολουθούμε τον κανόνα, ο οποίος είναι
"Break up the bullets"!
Διαίρεσε τα bullets σου σε ισάριθμες διαφάνειες και δώσε στο κοινό σου μία πρωτότυπη προσέγγιση στο θέμα της παρουσίασής σου!

Σε αυτό το στάδιο, καλό είναι να είσαι προετοιμασμένος να αφιερώσεις λίγο παραπάνω χρόνο στο γραφιστικό μέρος του σχεδιασμού του PowerPoint σου!
Επίπονο ίσως, αλλά αξίζει τον κόπο σίγουρα!

(Όσοι βρήκανε τον τρόπο να αντιμετωπίσουν τη λιγούρα, ας μας το πουν κι εμάς που ακόμα τον ψάχνουμε...! Merci!)

  - ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΙΡ 3 -

Previous tipNext tip