TIP #6 Γνωρίστε καλύτερα τις γραμματοσειρές!

Κατηγορίες γραμματοσειρών

Οι γραμματοσειρές διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τις serif και τις sans serif. Οι διαφορές τους είναι σε εκείνες τις μικρές καλλιτεχνίες στα άκρα των κάθε γραμμάτων. Οι serif είναι σχεδιασμένες κυρίως για κείμενα και διαβάζονται πιο εύκολα, ενώ οι sans serif είναι σχεδιασμένες κυρίως για μεγαλύτερες αποστάσεις και ίσως είναι ιδανικότερες για παρουσιάσεις PowerPoint.
Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες από τις γραμματοσειρές σε κάθε κατηγορία.

Δεν ξεχνάμε ποτέ ότι κάθε γραμματοσειρά έχει κάτι να μας πει
και πρέπει να ταιριάζει με το ύφος της παρουσίασής μας!
Δες ένα επιτυχημένο παράδειγμα, που έχει αναφερθεί πολλές φορές σε διάφορα sites.

Όποια γραμματοσειρά και αν επιλέξεις, φρόντισε να αποτελεί την κύρια επιλογή σου σε όλη σου την παρουσίαση! Αν για λόγους σχεδιασμού και γραφικής απεικόνισης, χρειάζεται να επιλέξεις ακόμα μία, τότε εξασφάλισε ότι θα υπάρχει αρμονία με την πρώτη και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δημιουργείται σύγχυση στα οπτικά ερεθίσματα του κοινού!

Μέγεθος

Το μέγεθος επίσης μετράει! Πρέπει ο κόσμος να μπορεί να διακρίνει τα μηνύματά σου, οπότε ένα έυρος γραμματοσειράς από 28p έως 32p είναι αποδεκτό.
Εάν είσαι έμπειρος χρήστης του PowerPoint και έχεις έφεση στην χρήση γραφιστικών προγραμμάτων, τότε μπορείς να παρεκλίνεις από τον κανόνα αυτό και να προσφέρεις στο κοινό σου μία διαφορετική εμπειρία!
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να προσέξεις, ώστε όλοι στην αίθουσα να μπορούν να διακρίνουν τα οπτικά σου δεδομένα και φυσικά το στυλ των γραμματοσειρών που θα επιλέξεις να ταιριάζει στο μεγαλύτερο μέρος της παρουσίασης.
Σε καμία περίπτωση μην επιλέξεις βιαστικά και φρόντισε να μην δίνεται στο κοινό η εντύπωση του «είδα κάτι ωραίο και το έβαλα κι αυτό μέσα…»!

10 - 20 - 30 Rule

Ο Guy Kawasaki, Chief Evangelist του online graphic design tool Canva, Brand Ambassador Mercedes-Benz και συγγραφέας του Art of the Start 2.0, The Art of Social Media και άλλων πολλών, αναφέρει τον κανόνα αυτό σαν πρότυπο σε κάθε παρουσίαση με PowerPoint, στην οποία έχει κανείς έναν αντικειμενικό σκοπό.

Τι σημαίνει το 10 -20 - 30; Είναι απλό.
Κάθε παρουσίαση θα έχει 10 slides, δεν θα διαρκεί πάνω από 20 λεπτά και το μέγεθος της γραμματοσειράς δεν θα είναι μικρότερο από 30 points.
Ειδικά για τις γραμματοσειρές, ο ίδιος λέει ότι οι περισσότερες παρουσιάσεις που έχει δει, έχουν γραμματοσειρά 10 points. 

Η διαπίστωση του Kawasaki είναι συγκεκριμένη και ανοίγει και σε μας λίγο τα μάτια. Λέει λοιπόν, ότι ο παρουσιαστής τοποθετεί πολύ κείμενο μέσα στις διαφάνειες και μετά αναγκάζεται να το διαβάσει από μέσα. Όταν το κοινό αντιληφθεί ότι του διαβάζουν κάτι, αμέσως ξεκινά με τη σειρά του να διαβάζει και αυτό, με αποτέλεσμα να μην ακούει τον ομιλητή, καθώς είναι σε θέση να διαβάζει πιο γρήγορα από ότι αυτός κάνει ανάγνωση.
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή οι παρουσιαστές δεν γνωρίζουν καλά το περιεχόμενό τους και επειδή πιστεύουν ότι τα πολλά στοιχεία στις διαφάνειες είναι ικανά να πείσουν περισσότερο το κοινό. Myth busted, απλά...!

Free fonts

Sites για δωρεάν λήψη γραμματοσειρών υπάρχουν πολλά, αξίζει να αφιερώσεις λίγο χρόνο και να εγκαταστήσεις κάποιες όχι τόσο συνηθισμένες γραμματοσειρές στον υπολογιστή σου.
Ωστόσο πρόσεχε πολύ στην περίπτωση που τρέξεις την παρουσίασή σου σε άλλον υπολογιστή.
Αν σε εκείνον δεν είναι εγκατεστημένες οι γραμματοσειρές που έχεις επιλέξει στον δικό σου, τότε το αποτέλεσμα θα είναι απλά τραγικό!
Άρα πάντα μα πάντα, τσεκάρουμε τον εξοπλισμό που θα έχουμε στη διάθεσή μας!

Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια sites με μεγάλη ποικιλία σε δωρεάν γραμματοσειρές, από όπου μπορείς να κατεβάσεις εκείνες που ταιριάζουν στο ύφος της παρουσίασής σου, καθώς και να εμπλουτίσεις τη συλλογή σου!

www.dafont.com
www.fontspace.com
www.fontsquirrel.com

Τέλος, επειδή γραμματοσειρές και κείμενα πάνε μαζί, ο κανόνας white space ισχύει και εδώ!
Αφήνουμε τις διαφάνειες να αναπνεύσουν, όσο ωραίες γραμματοσειρές και αν έχουμε, όσο καλογραμμένα κείμενα και αν συντάξαμε!
Simplicity παντού!

  - ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΙΡ 6 -

Previous tipNext tip