TIP #6 Δημιουργήστε το σενάριο!

Κάθε παρουσίαση χρειάζεται μία προσεκτικά καθορισμένη δομή για να έχει το μεγαλύτερο δυνατό αντίκτυπο στο κοινό της. Για να το πετύχεις αυτό θα χρειαστεί να απομακρυνθείς από τον υπολογιστή σου, να πάρεις το χαρτί και το μολύβι και να θυμηθείς κάτι από το μάθημα της Έκθεσης Λυκείου. Όπως κάθε έκθεση που σέβεται τον εαυτό της, έτσι και οι παρουσιάσεις αποτελούνται από 3 βασικά μέρη.
Την εισαγωγή, το κυρίως θέμα και τον επίλογο (συμπέρασμα και κάλεσμα σε δράση).

Δομή της παρουσίασης

Η εισαγωγή είναι το σημείο στο οποίο θα εξηγήσεις το θέμα που θα παρουσιάσεις και θα θέσεις τον σαφή σκοπό της παρουσίασης. Ίσως είναι από τα πιο σημαντικά στάδια της προετοιμασίας σου, καθώς σου δίνεται η δυνατότητα να «αιχμαλωτίσεις» το ενδιαφέρον του κοινού σου, να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του και να το κάνεις να σε ακολουθήσει έως το φινάλε σου! Μην το προετοιμάσεις στα γρήγορα, σκέψου πολύ, πρωτοτύπησε και σκηνοθέτησε ένα άνοιγμα κινηματογραφικών διαστάσεων!

Το κυρίως θέμα είναι η ραχοκοκαλιά της παρουσίασής σου και αποτελείται από τα key points σου, τα σημεία κλειδιά δηλαδή πάνω στα οποία θα βασιστεί η ροή σου. Κάθε σημείο κλειδί πλαισιώνεται από τις υποστηρικτικές πληροφορίες που έχεις συλλέξει από την έρευνα, καθώς και από τα επιχειρήματα που θα αναπτύξεις. Χρειάζεται μέτρο στην επέκταση των λεπτομερειών και σαφήνεια στις μεταβάσεις των key points, ώστε το κοινό να κατανοεί την εξέλιξη της παρουσίασης και την επιχειρηματολογία σου. Επίσης, σημείωσέ το τώρα που είναι ακόμα νωρίς, κάθε ενότητα στο κυρίως θέμα σου καλό είναι να έχει ίση κατανομή επέκτασης δεδομένων (συνεπώς και χρόνου, αλλά και διαφανειών στο PowerPoint) με τις υπόλοιπες, ώστε να εξασφαλίζεται η συνολική αρμονία και ισορροπία της παρουσίασης!

Τέλος, ο επίλογος είναι το σημείο που θα συνοψίσεις το περιεχόμενο της παρουσίασης, θα συνδέσεις τον σκοπό σου και θα αναδείξεις το συμπέρασμά σου κάνοντας ένα αξιοθαύμαστο call to action.

Ο Alexei Kapterev, δημιουργός της viral παρουσίασης “Death by PowerPoint”, έχει πει πως η δημιουργία μιας παρουσίασης δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Μέσα στις δυσκολίες της, έγκειται και το γεγονός ότι ο παρουσιαστής έχει επωμιστεί έναν πολυσύνθετο ρόλο. Χρειάζεται να μεταμορφωθεί σε μία μίξη από σεναριογράφο, ηθοποιό και σχεδιαστή.

Ασφαλώς και αυτό δεν είναι απλή υπόθεση, θα πρέπει όμως να προσπαθήσεις να αποδεχθείς αυτή την προσέγγιση, καθώς και οι τρεις παραπάνω ιδιότητες παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία μιας επιτυχημένης και μοναδικής παρουσίασης.
Αν το κάνεις εξαρχής, να θυμάσαι πως έχεις ήδη θέσει γερά θεμέλια!

Αν τα προηγούμενα βήματα σε βοήθησαν να θέσεις έναν συγκεκριμένο στόχο, να γνωρίζεις καλά σε ποιους απευθύνεσαι, να έχεις συγκεντρώσει πλήθος στοιχείων από την έρευνα και να έχεις καταλήξει στα πιο σημαντικά και σχετικά με την κύρια ιδέα σου στοιχεία, τότε σε αυτό το βήμα όλα αυτά θα πρέπει να αποτυπωθούν σε μερικές κόλλες χαρτί, δημιουργώντας κινηματογραφική ατμόσφαιρα και πλοκή.

Πάρε λοιπόν χαρτί και μολύβι και γράψε την ιστορία που θα παρουσιάσεις! Έχεις ήδη τον στόχο σου, ξέρεις σε ποιους απευθύνεσαι και έχεις
καταλήξει στα πιο σημαντικά δεδομένα που θα επικαλεστείς. Τώρα θα βάλεις τη φαντασία και τη δημιουργικότητά σου!

Έμπνευση από παντού

Μην ξεχνάς ότι έμπνευση μπορείς να αντλήσεις από παντού.
Στο διαδίκτυο θα βρεις βραβευμένες παρουσιάσεις με άριστη δομή, οι οποίες παίρνουν από το χέρι το θεατή και τον οδηγούν βήμα βήμα στην αποκορύφωση.
Επίσης, αν είσαι σινεφίλ, ο κινηματογράφος και οι ταινίες θα σου φανερώσουν απλόχερα τα πλεονεκτήματα ενός δυνατού σεναρίου. 

Ο Quentin Tarantino άλλωστε, γνωστός σεναριογράφος και σκηνοθέτης που μας έχει χαρίσει μερικές από τις εντυπωσιακότερες ταινίες στον κινηματογράφο, πάντα αντλούσε έμπνευση από τις ίδιες τις ταινίες.

Βγάλε λοιπόν τον σεναριογράφο που κρύβεται μέσα σου, επιστράτευσε τη δημιουργικότητά σου και φτιάξε μία δομημένη ιστορία πάνω σε ένα πρωτότυπο σενάριο που θα αγγίξει το κοινό σου.

  - ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΙΡ 6 -

Previous tipNext tip