TIP #2Ξεκινήστε εντυπωσιακά!

Μοναδική ευκαιρία

Λέγεται ότι ποτέ δεν υπάρχει μία δεύτερη ευκαιρία, για μία καλή πρώτη εντύπωση! Και ισχύει πράγματι. Η αλήθεια είναι ότι έχεις μόνο λίγα δευτερόλεπτα, ίσως λίγα λεπτά σε μία καλύτερη περίπτωση, για να δώσεις την εντύπωση που επιθυμείς στο κοινό σου, αφού, σύμφωνα με μελέτες, ένα δέκατο του δευτερολέπτου αρκεί για να σχηματίσει κάποιος μία πρώτη εντύπωση για το υποκείμενο που έχει απέναντί του.

Στην περίπτωση μίας παρουσίασης δεν ξεχνάμε ποτέ ότι ήδη το κοινό έχει αποδεχθεί την πρόσκληση και βρίσκεται εκεί, στη θέση του, περιμένοντας το ραντεβού του μαζί σου. Το κοινό επίσης, θέλει να παρακολουθήσει κάτι πραγματικά ενδιαφέρον, κάτι που θα το συνεπάρει και που θα το βάλει σε σκέψεις. Το κοινό θέλει πραγματικά να του αρέσεις και θα σου δώσει εκείνα τα λίγα λεπτά, στην αρχή της παρουσίασης, προκειμένου να το δεσμεύσεις για το υπόλοιπο μέρος.

Μην χάσεις αυτή την ευκαιρία! Επινόησε έναν πραγματικά ενθουσιώδη τρόπο έναρξης της παρουσίασης, σκέψου κάτι πρωτότυπο και εντυπωσιακό, σχεδίασε ένα έξυπνο άνοιγμα και άδραξε την ευκαιρία που θα έχεις εκείνη τη στιγμή στα χέρια σου.

Κέρδισε την αποδοχή του κοινού

Ο στόχος σου είναι να κερδίσεις στα πρώτα λεπτά την αποδοχή του κόσμου και κυρίως να τον προετοιμάσεις για εκείνα που θα ακολουθήσουν.
Σημαντικό στο ξεκίνημα είναι αυτό που λέμε icebreaking, να σπάσει ο πάγος δηλαδή και δημιουργηθεί η επαφή με το κοινό.
Οι συστάσεις λοιπόν θα πρέπει να είναι περιεκτικές και σύντομες και τρόποι για να τραβήξεις το ενδιαφέρον υπάρχουν πολλοί.
Από το να ξεκινήσεις επιστρατεύοντας το χιούμορ σου, να αναφερθείς στο παρελθόν ή το μέλλον, να δείξεις ότι είσαι ευάλωτος, να αφηγηθείς μία σύντομη ιστορία, έως το να ξεκινήσεις με σοφά λόγια, με ένα video, με την περιγραφή ενός προβλήματος, με στατιστικά στοιχεία ή ακόμα -για τους ρομαντικούς- με την έκφραση «κλείστε τα μάτια και σκεφτείτε…»!

Ό,τι και αν αποφασίσεις να κάνεις, θα θυμάσαι ότι μιλάμε για εκείνα τα πρώτα 2-3 λεπτά της παρουσίασης, που πρέπει να είναι πραγματικά μοναδικά! Φαντασία λοιπόν, δημιουργικότητα και μεγάλη δόση επινόησης για ένα εξαιρετικό άνοιγμα της παρουσίασής σου!

Σημασία στις λεπτομέρειες

Σε κάθε περίπτωση μην ξεχνάς ότι υπάρχουν και κάποιοι άλλοι παράγοντες που επίσης επηρεάζουν την πρώτη εντύπωση που θα δώσεις.
Δείξε τον επαγγελματισμό σου και έλα στο ραντεβού σου 15 λεπτά νωρίτερα.
Δώσε σημασία στο ντύσιμό σου, το οποίο πρέπει να είναι κατά ελάχιστα πιο επίσημο από αυτό που αναμένεις να έχει το κοινό σου.
Μην ξεχνάς να χαμογελάς και μην γυρίζεις ποτέ την πλάτη σου στο κοινό! Χρησιμοποίησε εξαρχής σωστό λεξιλόγιο, με σταθερή φωνή και σωστή στάση σώματος και δείξε όλη σου την ευγένεια και τον σεβασμό στον κόσμο που έχεις καλέσει.
Κάποια από αυτά θα τα δούμε και στα παρακάτω tips, όμως ειδικά για την πρώτη εντύπωση έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Αξίζει να δεις

Αν θες να δεις ένα μικρό παράδειγμα για το πόσο σημαντικό είναι να ξεκινάς δυνατά την παρουσίασή σου, δες στο παρακάτω video τον James Wildman, έναν ακτιβιστή που μέσα από ομιλίες προωθεί τον vegan τρόπο ζωής και μέσα από τις δράσεις του υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ζώων. Πέρα από το περιεχόμενο της παρουσίασης και της γενικότερης δράσης του, αξίζει να δεις τον τρόπο που επέλεξε για να τραβήξει το ενδιαφέρον του κοινού του. Η παρουσίασή του έχει πολλά στοιχεία από τα οποία θα μπορούσες να αντλήσεις έμπνευση!
Δες το video εδώ.

  - ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΙΡ 2 -

Next tipPrevious tip