TIP #7 Ολοκληρώστε στον χρόνο σας!

Η διαχείριση του χρόνου που έχεις στη διάθεσή σου είναι τόσο σημαντική, όσο σημαντικό είναι και το περιεχόμενό σου! Μπορεί να έχεις κάνει εκπληκτική προετοιμασία και να έχεις σχεδιάσει ένα λειτουργικότατο PowerPoint, όμως αν δεν είσαι σε θέση να το διαχειριστείς χρονικά, τότε οι εντυπώσεις που θα αφήσεις δεν θα είναι οι επιθυμητές.

Ξεκινάμε και ολοκληρώνουμε στο χρόνο μας

Θα έχεις πάντα κατά νου ότι το κοινό σου έχει έρθει στο ραντεβού σας αφήνοντας στην άκρη κάτι άλλο εξίσου ίσως σημαντικό και έχοντας επίσης κάτι άλλο προγραμματίσει για μετά. Συνεπώς η τήρηση των χρονικών ορίων που έχεις υποσχεθεί είναι σημαντική και προσφέρει αξιοπιστία σε σένα ως παρουσιαστή και σεβασμό στο χρόνο των ανθρώπων που έχουν έρθει να σε δουν. Ένα ευχαριστώ λοιπόν σε όλους εκείνους που θα αφιερώσουν χρόνο για να σε ακούσουν, είναι πάντα ευπρόσδεκτο και δείχνει από την αρχή τις πολύ καλές προθέσεις σου. Θα θυμάσαι πάντα το σχετικό quote που λέει "Time is more value than money. You can get more money, but you cannot get more time".

Τι σημαίνει η καθυστέρηση

Πολλοί παρουσιαστές αφιερώνουν αρκετό παραπάνω χρόνο στην εισαγωγή και αναγκάζονται κατά τη διάρκεια της παρουσίασης να «τρέξουν», προκειμένου να προλάβουν να τα πουν όλα. Αυτό δείχνει ελλιπή προετοιμασία και επίσης μπορεί να γίνει χειρότερο, όταν ο παρουσιαστής αποφασίσει να μην σταθεί σε ορισμένες διαφάνειες, με απώτερο σκοπό την εξοικονόμηση χρόνου.
Γενικότερα, η καθυστέρηση στη ροή της παρουσίασης είναι δείγμα απειρίας και πρόχειρου ίσως σχεδιασμού και είναι ικανή να αποσπάσει την προσοχή του κοινού και να αποτραβήξει το ενδιαφέρον του. Όλα είναι θέμα αξιοπιστίας έχουμε πει!

Τι αντίκτυπο έχει στο κοινό

Όπως είχε πει μία παλαιότερη τραγουδίστρια, η Dorothy Sarnoff
«Σιγουρέψου ότι έχεις σταματήσει να μιλάς, πολύ πιο πριν το κοινό σου έχει σταματήσει να σε ακούει».
Η αλήθεια είναι ότι το κοινό έχει απαιτήσεις από εσένα. Θέλει να το συνεπάρεις με τον μοναδικό σου τρόπο παρουσίασης, θέλει να το βάλεις σε σκέψεις με το πρωτότυπο και ευρηματικό σου περιεχόμενο, θέλει όμως και να βρίσκεσαι διαρκώς εντός των χρονικών ορίων που το κρατάνε σε εγρήγορση.
Οποιαδήποτε καθυστέρηση, υπερβολική επέκταση, φλυαρία, αστοχία κλπ, είναι ικανή να μειώσει το ενδιαφέρον του κοινού και να δημιουργήσει εντυπώσεις χαμηλότερες των προσδοκιών του. Αυτό είναι κάτι που το πραγματεύεσαι σε κάθε ενότητά σου, από την αρχή και το κυρίως θέμα σου, έως τον επίλογο και το φινάλε σου.
Μην αφήσεις το κοινό σου να βαρεθεί και να νιώσει ότι είσαι απροετοίμαστος ή ότι το παρακάνεις.
Είναι προτιμότερο να πεις πιο λίγα, από το να βιάζεσαι να τα πεις όλα και στο τέλος να έχεις καθυστερήσει να ολοκληρώσεις κιόλας.

Τι μπορείς να κάνεις

Αυτό που επιβάλλεται να κάνεις είναι πρόβες, πολλές πρόβες! Πρέπει να φτάσεις στο σημείο που θα γνωρίζεις πολύ καλά το χρόνο που θα χρειαστείς για τις διαφάνειες που έχεις σχεδιάσει και να ελέγχεις πλήρως την επέκτασή σου στο περιεχόμενο που θα παρουσιάσεις.
Επίσης, τοποθέτησε ένα ρολόι σε εμφανές σημείο μέσα στην αίθουσα, ώστε και το κοινό να είναι σε θέση να παρακολουθεί τον άψογο προγραμματισμό σου και κυρίως να μπορεί να κατανοεί την εξέλιξη και τη ροή της παρουσίασης πληρέστερα.
Ακόμη, ενεργοποίησε στον υπολογιστή σου τον χρονομετρητή της παρουσίασης και θέσε ειδοποιήσεις με δόνηση στο remote control σου, οι οποίες θα σου θυμίζουν διακριτικά σε ποια χρονική φάση βρίσκεσαι.
Τέλος, ξεκίνα στην ώρα σου και φρόντισε να ολοκληρώσεις περίπου 5 λεπτά νωρίτερα από το χρονικό όριο που έχεις θέσει, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που θα χρειαστείς για ερωτήσεις και απαντήσεις.

Είναι προτιμότερο να θέλουν κι άλλο, από το να τους δώσεις παραπάνω από αυτό που αντέχουν να ακούσουν!

  - ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΙΡ 7 -

Next tipPrevious tip