TIP #5 Εκμεταλλευτείτε τη γλώσσα του σώματος!

Η γλώσσα του σώματος αποτελεί ένα πολύ δυνατό κομμάτι επικοινωνίας, με ρίζες στα πανάρχαια χρόνια. Αποτελεί την πρώτη είδους επικοινωνία κάθε ανθρώπου που έρχεται στη ζωή, όταν η μητέρα του πρωτοεπικοινωνεί μαζί του μη-λεκτικά.
Η ερμηνεία που δίνεται στη γλώσσα του σώματος έχει μεγάλο βάθος και συντελείται από πολλούς παράγοντες. Δεν είναι λίγες οι φορές που σε αυτήν την προσπάθεια βγαίνουν λάθος συμπεράσματα, καθώς σε πολλές περιπτώσεις ερμηνεύεται μία μοναδική χειρονομία όντας απομονωμένη από άλλες συνθήκες ή εκφράσεις.

Γυρίζοντας πίσω στο 1950, ο Dr. Mario Pei, συγγραφέας του “The Story of Language” αναφέρει ότι υπάρχουν περίπου 700.000 επικοινωνιακά σήματα στη γλώσσα του σώματος, ενώ ο ανθρωπολόγος Ray Birdwhistell που εκπόνησε την αρχική μελέτη της μη λεκτικής επικοινωνίας, της κινησιολογίας (“kinesics”), αναφέρει ότι ο άνθρωπος δημιουργεί και αναγνωρίζει περίπου 250.000 εκφράσεις του προσώπου.

Ωστόσο αξίζει να σταθούμε στην έρευνα του καθηγητή Albert Mehrabian, ο οποίος πρωτοστάτησε στην έρευνα για την κατανόηση της επικοινωνίας τη δεκαετία του 1960 και σύμφωνα με τη μελέτη του, το 55% των μηνυμάτων που στέλνουμε στους γύρω μας είναι μέσω του προσώπου και του σώματός μας, το 38% από τον τόνο της φωνής μας και μόλις το 7% από τις λέξεις που χρησιμοποιούμε.
Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι σε μία παρουσίαση, πέρα από το περιεχόμενο και τον σχεδιασμό του PowerPoint μας, η συνολική μας σωματική στάση παίζει σημαντικό ρόλο και μπορεί να καθορίσει την έκβασή της.

Αν και το μέρος αυτό έχει μεγάλο βάθος, μπορείς με τα παρακάτω απλά tips να επιτύχεις σημαντικά αποτελέσματα και να εκμεταλλευτείς τη δυνατότητα που σου δίνει η ίδια σου η φυσική παρουσία. Μην ξεχνάς ότι έχεις ήδη κάνει εξάσκηση στην οπτική επαφή με το κοινό σου και
επίσης είσαι πλέον εξοικειωμένος με την κίνηση μέσα στον χώρο.
Αυτά από μόνα τους αποτελούν στοιχεία που εμπλουτίζουν την γενικότερη στάση του σώματός σου, ασχέτως τι έχεις σχεδιάσει να επικοινωνήσεις λεκτικά προς το κοινό. Πρόσεξε όμως και τα παρακάτω!

Έκφραση προσώπου

Έχεις το πάθος και αυτό θα φαίνεται στο πρόσωπό σου, επικεντρώνεις το βλέμμα σου σε κάθε έναν που βρίσκεται στο κοινό, γνωρίζεις το περιεχόμενό σου και αυτό σου δίνει φυσικότητα. Αυτό που μένει είναι να μην ξεχνάς να χαμογελάς! Το χαμόγελο είναι αυτό που δημιουργεί ευχάριστο κλίμα, χαλαρώνει τυχόν ενδοιασμούς και τελικά σε φέρνει πιο κοντά στους ανθρώπους. Δεν χρειάζεται να το παρακάνεις, αλλά είναι σημαντικό να μην το παραμελείς!

Θέση χεριών

Η επιστήμη λέει ότι τα χέρια μας αποτελούνται από 27 μικρά οστά, συμπεριλαμβανομένων 8 οστών στον καρπό, όλα συνδεδεμένα μεταξύ τους σε ένα δίκτυο μυών, νευρικών απολήξεων και αρθρώσεων. Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι ο εγκέφαλος συνδέεται με τα χέρια με το μεγαλύτερο σύστημα νευρικών συνδέσεων από οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος, με αποτέλεσμα τα χέρια μας να δείχνουν άμεσα τη συναισθηματική μας κατάσταση.

Προσπάθησε να εκφράζεις τα θετικά σου συναισθήματα, χρησιμοποιώντας κινήσεις χεριών όπως οι ανοιχτές παλάμες, τα χέρια πίσω από την πλάτη, τα χέρια πάνω στο βήμα και τα χέρια ενωμένα μπροστά σου στο ύψος της κοιλιακής χώρας με τους αγκώνες ελαφρά λυγισμένους.
Χρησιμοποίησε τα χέρια σου για να γίνεις περισσότερο παραστατικός και φρόντισε πάντα να είσαι «ανοικτός» στο κοινό σου.
Απέφυγε κινήσεις που δείχνουν αρνητικά συναισθήματα, όπως τα χέρια σταυρωμένα στο στέρνο, τα χέρια στην τσέπη, τα χέρια στην αγκράφα της ζώνης, τα χέρια στη μέση και αν χρειαστεί να επιστήσεις την προσοχή του κοινού σε ένα point, καλό είναι να μην το κάνεις κουνώντας το δείκτη σου.

Θέση σώματος

Αναφερθήκαμε παραπάνω στην κίνηση μέσα στον χώρο, ποια είναι όμως η καλύτερη θέση παρουσίασης;
Η δική μας προσέγγιση έχει να κάνει με τα 3 σημεία του χώρου, τα οποία με το που εισέλθεις σε αυτόν, πρέπει να τα εντοπίσεις, να τα καταγράψεις σωστά και να τα εκμεταλλευτείς. Είναι τα 3 εκείνα σημεία τα οποία θα χρησιμοποιήσεις για να δώσεις το κάτι παραπάνω στο κοινό σου και να μεταδώσεις τα μηνύματά σου.
Δεν είναι δύσκολο να τα εντοπίσεις, απεναντίας θα λέγαμε ότι είναι κάτι πολύ εύκολο, καθώς τα σημεία αυτά είναι:
α) το κεντρικό σημείο της παρουσίασης, β) το υποστηρικτικό σημείο της παρουσίασης και γ) το hot σημείο της παρουσίασης.

Για να μην μπερδευτείς, όταν λέμε κεντρικό σημείο παρουσίασης δεν εννοούμε το σημείο στο κέντρο της αίθουσας, αλλά εκείνο στο οποίο θα βρίσκεται το βήμα ή ο υπολογιστής σου και δεν θα εμποδίζει στην ορατότητα των διαφανειών σου.
Το υποστηρικτικό σημείο παρουσίασης είναι ένα δεύτερο σημείο, διαμετρικά αντίθετο με το κεντρικό σημείο, στο οποίο δεν υπάρχει κανένα βήμα και κανένας υπολογιστής.
Το hot σημείο σου είναι αυτό που βρίσκεται στο κέντρο της αίθουσας και στο οποίο έχεις τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης και θα μεταδώσεις τα πολύ σημαντικά σου μηνύματα.

Χρησιμοποίησε τα 3 αυτά σημεία σωστά και με σκοπό να διατηρείς το ενδιαφέρον του κοινού σε σένα, να μην παραμελείς την μία πλευρά των παρευρισκόμενων και κυρίως να μεταδίδεις τα σημαντικά μηνύματα της παρουσίασης με αμεσότητα και κύρος!

Αξίζει να δεις

Ο οργανισμός Toastmasters International είναι ένας διεθνής ηγέτης στην ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας και ηγεσίας, με παρουσία σε περισσότερες από 140 χώρες ανά τον κόσμο και με περισσότερα από 350.000 μέλη. Κάθε χρόνο διενεργεί τον διαγωνισμό Public Speaking Champion, όπου μπορεί κανείς να δει χαρισματικούς ομιλητές να δίνουν εκπληκτικές ομιλίες.
Νικητής του διαγωνισμού το 2015 ήταν ο Mohammed Qahtani και εδώ μπορείς να απολαύσεις την νικητήρια ομιλία του, παρατηρώντας τον τρόπο που ξεκινά, το storytelling που επιλέγει, τη γλώσσα του σώματός του και την αυτοπεποίθησή του επάνω στη σκηνή.
Επίσης, δες στο παρακάτω video, μερικά tips από τον Dananjaya Hettiarachchi, νικητή του αντίστοιχου διαγωνισμού το 2014.

  - ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΙΡ 5 -

Next tipPrevious tip